Hoe werken zelfsmerende rollenkettingen?

Hoe werken zelfsmerende rollenkettingen?

 

 

Bij standaard rollenkettingen zorgt de slijtage tussen de pen en de bus voor een verlenging van de ketting. Om dit te voorkomen - en dus ook de levensduur te verlengen - is het belangrijk dat je de ketting regelmatig goed smeert. Dit is in de praktijk nog wel eens lastig of zelfs helemaal niet gewenst.

Zelfsmerende rollenkettingen zijn kettingen die geen smering en nauwelijks onderhoud nodig hebben. Hoe werkt dit? Het ‘geheim’ zit hem in de met olie geïmpregneerde gesinterde bus in combinatie met een speciale gecoate pen. Deze pen met een harde coating zorgt voor een versterking van het langdurige effect van de interne smering.

 

Duursma_rollenketting_componenten



Voordelen

Zelfsmerende rollenkettingen hebben onder andere de volgende voordelen t.o.v. de standaard rollenkettingen:

  • Lagere arbeidskosten omdat smeren dus niet meer nodig is.
  • Lagere inkoopkosten omdat de ketting extra lang meegaat. Bovendien heb je geen smeermiddelen of smeersystemen nodig.
  • Geen smeermiddelen betekent minder chemisch afval.
  • Hogere productiviteit dankzij lagere onderhoudsintervallen.
  • De kettingen zijn schoon, dus minder risico op vervuiling van de producten en de productieomgeving.

 

Toepassingen

Zelfsmerende kettingen kun je prima toepassen in omgevingen waar kettingsmering lastig, onmogelijk of helemaal niet gewenst is. Denk hierbij aan de food-, verpakkings-, graan- of papierindustrie. Voor de food-industrie zijn de kettingen voorzien van een (NSF H1) voedselveilig smeermiddel.

 

Uitwisselbaar

Zelfsmerende rollenkettingen zijn volledig uitwisselbaar met de standaard rollenkettingen. Om de levensduur extra te verlengen kun je beter kettingwielen met geharde tanden gebruiken.

Een voorbeeld van een zelfsmerende ketting is de LAMBDA ketting van Tsubaki. Sinds de introductie in 1988 - Tsubaki was destijds de eerste fabrikant die een zelfsmerende ketting introduceerde - is de ketting verder ontwikkeld en verbeterd.

Tsubaki zelfsmerende rollenketting


Lees meer blogs over: