Wat houdt de isolatieklasse van een elektromotor in?

Wat houdt de isolatieklasse van een elektromotor in?

 

 

De temperatuur binnen een elektromotor kan door verschillende oorzaken stijgen. Denk hierbij aan wisselende belastingen, starten/stoppen, bedrijfs- of omgevingstemperaturen. Om de motor te beschermen tegen deze temperatuurstijging wordt er een isolatie tussen de wikkeling aangebracht. De mate van isolatie voor elektromotoren wordt aangeduid met de letters B, F of H. Met de juiste isolatie zal er geen kortsluiting ontstaan.

Isolatieklasse B F H
Temperatuurgrens 130°C 155°C 180°C

 

 

Goedkopere elektromotoren worden in isolatieklasse B geleverd. Dit houdt in dat de gebruikte isolatiematerialen voor de wikkeling minimaal geschikt zijn voor temperaturen tot 130°C. Bij motoren gaan we uit van een omgevingstemperatuur van maximaal 40°C zoals altijd vermeld op het typeplaatje (fig. 1). Daarnaast is de motor geschikt voor temperatuur toename van ∆t 80K

Motoren met een multifunctionele toepassing zijn voorzien van isolatieklasse F en tevens geschikt voor toepassing met een frequentieregelaar. De betere motoren hebben het koper voorzien van isolatieklasse H en de overige isolatie F, mede om hoge spanningspieken uit frequentieregelaars op te vangen. Bij hoge omgevingstemperaturen wordt isolatieklasse H toegepast (bijvoorbeeld bij verbrandingovens).

De toegepaste isolatieklasse staat ook altijd op het typeplaatje vermeld (fig. 2).

 

Duursma_Typeplaatje_elektromotor_isolatieklasse


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment elektromotoren