Waarom moeten lagers gesmeerd worden?

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Waarom moeten lagers gesmeerd worden?

Lagertechniek, 23 November 2016

Theoretisch gaat een goed gesmeerd lager dat onder ideale omstandigheden draait eeuwig mee. Dat klinkt leuk maar de werkelijkheid is anders. Wist je dat een slechte smering zorgt voor 36% van de vroegtijdige lageruitval? Een goede smering zorgt er echter wel voor dat het lager zijn maximale levensduur kan halen.

Wat is de functie van een smeermiddel? Een smeermiddel:

 • vermindert de wrijving
 • voorkomt slijtage en corrosie
 • beschermt tegen vervuiling van vaste stoffen en vloeistoffen
 

Het smeermiddel vormt een smeerfilm tussen de rollende en glijdende oppervlakken van het lager. Hierdoor wordt metallisch contact en dus slijtage ook onder hoge belastingen voorkomen.
De belangrijkste eigenschappen van een smeermiddel zijn:

 • viscositeit
 • smeerfilm opbouw
 • consistentie (bij een smeervet)

Viscositeit is de mate van vloeibaarheid van een vloeistof. Als lagerdelen ten opzicht van elkaar bewegen is de smeerfilm aan interne wrijvingskrachten onderhevig. De viscositeit is de weerstand die (in dit geval) een smeerolie biedt tegen interne wrijving. De eenheid voor viscositeit is mm2/s. De viscositeit neemt af als de temperatuur stijgt en neemt toe bij een daling van de temperatuur. De viscositeit wordt gebruikelijk opgegeven bij een temperatuur van 40°C en 100°C. Het verschil tussen een hoge en lage viscositeit? Water heeft bijvoorbeeld een lage viscositeit en stroop heeft een hoge viscositeit.

De dikte van een smeerfilm wordt bepaald door de temperatuur, het toerental en de viscositeit. Een andere factor voor de filmdikte is de vereiste levensduur.

Consistentie is de graad van dikte van een vet.

 

vetsmeringVetsmering of oliesmering?

Vet wordt als smeermiddel gebruikt in normale snelheids- temperatuuromstandigheden. Vet heeft ten opzichte van olie een aantal voordelen:

 • eenvoudiger in gebruik
 • goedkoper te installeren
 • betere hechting
 • beschermt tegen vocht en vuil

Olie is het juiste smeermiddel wanneer het toerental en/of bedrijfsomstandigheden het onmogelijk maken om vet te gebruiken, of wanneer er warmte uit het lager moet worden afgevoerd. In veel gevallen wordt olie toegepast in verband met eisen die aan andere onderdelen worden gesteld. Denk hierbij aan afdichtingen, tandwielen, glijlagers, etc.

De keuze van een smeermiddel hangt af van:

 • de temperatuur
 • het toerental
 • de omgeving
 • overige bedrijfsomstandigheden

In de praktijk wordt ongeveer 90% van alle lagers met vet gesmeerd.

 

verdeling vetsmering en oliesmering 

 

 

Vetkeuzetabel

De SKF vetkeuzetabel geeft je geeft snel een aantal suggesties over de meest gebruikte vetten voor typische toepassingen. De tabel bevat de belangrijkste selectieparameters, zoals temperatuur, toerental en belasting en daarnaast ook informatie over de prestaties. Je kunt de tabel hieronder downloaden:

SKF vetkeuzetabel

 

Daarnaast heeft SKF de online tool LubeSelect ontwikkeld. Hiermee kun je eenvoudig het juiste vet kiezen: gewoon wat extra informatie ingeven, zoals het toerental, de temperatuur en de belastingsomstandigheden en je weet onmiddellijk wat je moet gebruiken. Om dit programma te gebruiken moet je je wel registreren op de website van SKF.

>> LubeSelect

 

Bestellen?

Dat kan via je Duursma vestiging, of  - als je een login heeft - direct via onze webshop:

Bestelknop

 

(bron: SKF)

 


 

Lees ook:

>> Wat moet ik weten over diepgroefkogellagers?

>> Wat zit er in smeervet voor lagers?

>> Welke afdichting kies ik bij een groefkogellager?

>> Wat zijn de 10 meest voorkomende soorten wentellagers?

>> Wat zijn de 4 belangrijkste oorzaken van vroegtijdige lageruitval?

>> Lageraanduidingen, hoe zit het?

 

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties