Waarom heeft mijn nieuwe haakse slijper nu een dodemansknop of herstartbeveiliging?

Waarom heeft mijn nieuwe haakse slijper nu een dodemansknop of herstartbeveiliging?

 

 

Haakse slijperEen grote kans dat je ze in de praktijk al hebt gezien: haakse slijpers die zijn voorzien van een dodemansknop of een herstartbeveiliging.

De nieuwe norm EN 60745-2-3:2011/A11 bepaalt dat haakse slijpers met een schijfdiameter kleiner dan 155 mm voorzien moeten zijn van een dodemansfunctie of een herstartbeveiliging.

Enkele jaren geleden werd deze regeling al van kracht op alle haakse slijpers met een schijfdiameter groter dan 155 mm. De dodemansknop zorgt ervoor dat de haakse slijper stopt zodra je de schakelaar los laat. De schakelaar kun je dus niet vastzetten. Doe je dit op een kunstmatige manier toch wel, wat uiteraard tegen de regels is, dan voorkomt de herstartbeveiliging dat een haakse slijper na een onderbroken stroomtoevoer toch weer kan starten. Beide functies kun je geïntegreerd in één schakelaar tegenkomen.

 

Tijdschema

De norm is op 21 april 2015 van kracht gegaan. Fabrikanten mogen vanaf 21 april 2016 alleen nog haakse slijpers uitleveren die aan de nieuwe eisen voldoen. Bestaande voorraden haakse slijpers bij de dealers mogen echter ook na 21 april 2016 nog worden verkocht. Hierdoor kan het voorkomen dat de ene nieuw gekochte haakse slijper wel en de andere niet is voorzien van een dodemansknop.

 

In welke landen?

De norm is alleen van toepassing in de CENELEC landen: Oostenrijk, België, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Slowakije, Slovenië, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Metabo


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment haakse slijpmachines