Wat is het verschil tussen een directe en indirecte bediening bij magneetventielen?

Wat is het verschil tussen een directe en indirecte bediening bij magneetventielen?

 

 

Magneetventielen kennen een direct of indirect bediende werking. Naast deze twee varianten bestaat er nog één, namelijk de semi-direct bediende variant. Wat zijn de verschillen tussen deze bedieningen? Dat lees je op deze pagina. In deze uitleg gaan wij uit van normaal gesloten magneetventielen. D.w.z. dat de ventielen alleen medium doorlaten als er spanning op de spoelen staat. 

 

Direct bediend

Bij direct bediende magneetventielen wordt het ventiel direct door de magneet aangestuurd. De afsluitende pakking zit vast aan een plunjer. Bij het inschakelen van de spoel wordt de plunjer met de pakking omhoog getrokken waardoor het magneetventiel geopend is. Bij het wegvallen van de spoelspanning zorgt een veer ervoor dat de plunjer met de pakking de klep afsluit. Direct gestuurde magneetventielen hebben geen voordruk of verschildruk nodig. Zij schakelen dus vanaf 0 bar. Direct bediende ventielen vragen een hoger spoelvermogen dan indirect bediende ventielen omdat het anker tegen de veerkracht en het medium omhoog getrokken moet worden.

 

 

 

Indirect bediend

Indirect bediende ventielen maken gebruik van verschildruk om te schakelen. Het afsluitende membraan is voorzien van een kleine opening waardoor deze aan beide kanten onder druk staat. Een veer boven het membraan houdt de klep gesloten. De plunjer houdt in onbediende toestand een hulpstuuropening in het huis gesloten. Bij het inschakelen van de spoel wordt de plunjer omhoog getrokken en opent zich de hulpstuuropening. Het medium stroomt vanaf de bovenkant van het membraan langs deze weg naar de andere kant van het membraan. Hierdoor valt de druk boven het membraan weg en dankzij de ontstane druk onder het membraan wordt deze tegen de veerkracht omhoog gedrukt. Het magneetventiel is nu geheel geopend. Dankzij deze constructie kan het spoelvermogen relatief klein blijven en is het schakelen van hoge drukken en grote doorlaten mogelijk.

 

 

 


Semi-direct bediend

Een derde variant is het semi-direct bediende ventiel. Bij deze versie is het afsluitende membraan direct verbonden met de plunjer. Net als bij het indirect bediende ventiel is dit membraan ook voorzien van een kleine opening. Bij het inschakelen van de spoelspanning wordt de plunjer tegen de veerkracht in omhoog getrokken en wordt de hulpstuuropening geopend. De ontstane druk onder het membraan ondersteunt vervolgens het openen van dit membraam. Het magneetventiel is nu geheel geopend. Semi-direct bediende ventielen schakelen vanaf 0 bar.

 

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment membraanafsluiters