De 8 meestgestelde vragen over slanghaspels en kabelhaspels

De 8 meestgestelde vragen over slanghaspels en kabelhaspels

 

 


In dit artikel geven wij je antwoord op de 8 meestgestelde vragen over slanghaspels en kabelhaspels. 

 

Hoeveel meter slang kan veerbediend worden opgerold?

Antwoord: De maximale lengte die veerbediend kan worden opgerold is 60 meter (bij ½” slang). Wil je nog langere lengtes op een haspels kwijt? Stap dan over naar een handbediende, hydraulische, pneumatische of een elektrische aandrijving.

 

Kun je van een veerbediende haspel ook de blokkering verwijderen?

Antwoord: Ja bij de meeste haspels kun je de blokkering verwijderen waardoor deze altijd onder spanning af- en oprolt. Op deze manier kun je de slang of kabel mee laten lopen met een machine.

 

Heb je bij een slanghaspel voor vloeistof veel volume verlies?

Antwoord: Hoe hoger de werkdruk, hoe minder het verlies. Hogedruk haspels leveren dus bijna geen capaciteit in bij langere slanglengtes. Echter hoe lager de druk en doorstroming, hoe sneller je volume- en drukverlies krijgt.

 

Welke diameter slang heb ik nodig om een slagmoersleutel goed te laten werken?

Antwoord: In de personenwagengarages kun je met 3/8” slang over het algemeen goed uit de voeten. In een vrachtwagengarage gebruik je vaak een grotere slangdiameter. Dan ga je naar een 1/2" slang.

 

Mag je een kunststof haspel in HACCP omgeving gebruiken? (voedingsindustrie)

Antwoord: Nee, bij voorkeur gebruik je hier een RVS haspel. Bacteriën hechten zich makkelijk aan het kunststof en zijn vanwege hun poreuze samenstelling niet makkelijk te reinigen.

 

Kun je een kunststofhaspel ook buiten ophangen?

Antwoord: Ja, je kunt een kunststofhaspel voor lucht of vloeistoffen ook buiten ophangen. Doe dit wel bij voorkeur onder een afdak en hang hem uit de zon. Kabelhaspels kun je beter niet buiten ophangen tenzij ze een beschermklasse IP65 hebben.

 

Mijn slang rolt niet goed op de haspel, de slang ‘klimt’. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord: Maak de slang schoon en spuit hem in met siliconenspray. Hierdoor wordt de slang weer glad en verdeelt zich makkelijker over de haspel. 

 

Kan ik een lasapparaat aan een kabelhaspel aansluiten?

Antwoord: Alleen wanneer je de kabel volledig van de haspel afrolt. Wanneer je de kabel opgerold op de haspel laat ontstaat er een magnetisch veld waardoor de kabel te warm wordt en gaat smelten. Voor kabelhaspels geldt in principe dat je ze altijd volledig afgerold moet gebruiken.


Lees meer blogs over: