Wat is het voordeel van slagbussen bij het monteren van lagers?

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Wat is het voordeel van slagbussen bij het monteren van lagers?

Lagertechniek, 22 December 2021

Lagers monteren kan op verschillende manieren. Welke methode je kiest is afhankelijk van het type lager. In dit blog gaan we in op het gebruik van slagbussen. 

Monteren met slagbussen is een vorm van koude montage. Deze methode is geschikt voor kogellagers en cilinderlagers tot een boring van 55 mm en een buitendiameter tot 120 mm. 

Vroeger (en tegenwoordig vast ook nog wel) werden deze lagers vaak gemonteerd met behulp van een hamer en een stalen pijp. Je snapt wel dat dit niet helemaal de juiste manier is om de levensduur van jouw lagers te verlengen. Een verkeerde lagermontage zorgt namelijk voor 16% van alle vroegtijdige lageruitval. Maar waarom is dit niet de juiste manier? De kans is namelijk groot dat je de montagekrachten via de verkeerde lagerring overbrengt. De montagekrachten moeten via de ring met de vaste passing worden overgebracht. Doe je dit niet dan lopen de montagekrachten via de kogels of rollen (afb. 1). Hierdoor kan de loopbaan beschadigen en uiteindelijk zorgen voor vroegtijdige lageruitval.

loopbaanschade door verkeerde lagermontage

(afb. 1)

 

 

voorkomen van loopbaanschade door juiste lagermontage

(afb. 2)

 

Met een slagbussenset heb je deze problemen niet. Deze set bestaat uit een paar slagbussen met daarbij een aantal slagringen in veel verschillende maten. Hierdoor heb je altijd de juiste combinatie van slagbus en slagring om de montagekrachten via de lagerring met de vaste passing over te brengen (afb. 2).

De lagerring met de vaste passing kan zowel de binnen- als buitenring zijn (afb. 3). Dit is afhankelijk van de toepassing van het lager.

vaste passing

(afb. 3)

 

Wil jij ook vroegtijdige lageruitval door verkeerde montage voorkomen? Zorg dan dat je lagers met een slagbussenset monteert. Heb je deze nog niet? Je vindt de sets ook in onze webshop.

 

 

Slagbussenset bestellen?

Bestel een slagbussenset via jouw Duursma vestiging of via onze webshop (webshopaccount is nodig).

 

bestelknop

Wel klant bij Duursma maar nog geen webshopaccount? Vraag je account hier aan!

 

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties

Tags