De 5 onmisbare hulpmiddelen bij het aansluiten van pneumatische slangen en koppelingen

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

De 5 onmisbare hulpmiddelen bij het aansluiten van pneumatische slangen en koppelingen

Pneumatiek, 4 May 2021

Hoe knip of snijd je een stuk luchtslang op de juiste manier af? Zijn hier hulpmiddelen voor? In dit blog lees je met welke Festo tools jij luchtlekkage kunt voorkomen, de levensduur van pneumatische systemen kunt verlengen en ook de veiligheid verbetert.

 

Slangensnijder ZRS

Een zijsnijtang wordt in de praktijk vaak gebruikt om een luchtslang op lengte af te knippen. Eigenlijk kun je het al raden, dit is niet de meest handige manier om luchtlekkage te voorkomen. Er ontstaan dan namelijk twee problemen. Het eerste euvel is dat je de slang tijdens het knippen platdrukt waardoor de doorsnede niet meer rond is. Het tweede probleem is dat de kans groot is dat je de slang schuin afsnijdt. Beide zaken verhogen de kans op een lekkende slang-koppeling verbinding.

De oplossing is simpel, gebruik voor het op lengte maken van slangen een speciale slangensnijder zoals de ZRS van Festo. Hiermee voorkom je deze genoemde problemen. De ZRS heeft een driehoekig snijblad die de snijbelasting optimaal verdeelt. Dit voorkomt het platdrukken van de slang. Dankzij het scherpe snijvlak wordt de slang vlak en loodrecht afgesneden.

Festo slangensnijder ZRS

 


Demontagegereedschap QSO

Een tweede handig hulpmiddel is de QSO demontagetool van Festo. Hiermee demonteer je heel eenvoudig een slang van een koppeling. Zeker wanneer de koppeling lastig bereikbaar is of als er meerdere koppelingen naast elkaar gemonteerd zitten is het lastig om de slangen los te maken. Vaak gebeurt dit bij de kleinere slangdiameters en daarom kun je deze tool gebruiken voor slangen van uitwendig ∅ 4 mm en ∅ 6 mm.

De tool plaats je om de demontagering van de koppeling waardoor er meer kracht beschikbaar komt voor het loskoppelen. De tool is niet alleen handig voor moeilijk te bereiken koppelingen, maar ook bij goed bereikbare koppelingen maak je de slangen eenvoudig en snel los.

Festo QSO demontagegereedschap

 


Klemmenstrook

Festo KK klemmenstrookMeerdere luchtslangen naast elkaar kun je bundelen en geleiden via kabelgoten. Als deze goten te vol worden kunnen plak- en kneleffecten ontstaan. Hierdoor wordt de kans op storingen vergroot.

Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van de Festo KK klemmenstroken. Hiermee verdeel je de slangen netjes en gelijkmatig in de kabelgoot. Deze clips zijn uiteraard leverbaar voor verschillende diameters persluchtslang.

Let op! De typecodering van deze clips is gebaseerd op de inwendige diameter van de persluchtslang! De KK-4 is geschikt voor ∅ 6 mm uitwendige slangen en de KK-6 is voor ∅ 8 mm uitwendig. Hou hier dus rekening mee.

 

Bochtgeleiding

Festo PKS bochtgeleidingWanneer je luchtslangen door een krappe bocht probeert te duwen bestaat de kans dat de luchtslang gaat knikken. Zeker bij de kleinere diameters is dit het geval. Je voelt hem al aankomen, knikken leidt natuurlijk tot een lagere doorstroming of zelfs tot verstopping. Daarbij kan de slang zelf ook beschadigd worden waardoor deze kan gaan lekken.

Dit knikken kun je voorkomen door gebruik te maken van Festo PKS bochtgeleidingen. Hiermee volgt de slang netjes de bocht van de geleiding. En is knikken niet meer mogelijk.

Let op! Ook hierbij moet je rekening houden met de typecodering. Net als bij de KK klemmenstrook is deze gebaseerd op de inwendige diameter van de slang. PKS-4 is dus geschikt voor ∅ 6 mm uitwendige slangen.

 

Bundelband NPAW

Festo bundelband NPAWTot slot het slimme en handige hulpstuk waarmee je verstrengeling van luchtslangen voorkomt: de NPAW van Festo. Met deze band kun je simpel je slangen bundelen. Hiermee verbeter je het overzicht bij het uitvoeren van onderhoud of het oplossen van storingen.

 

 


 

Meer weten  over pneumatiek?

Lees dan onze blogs!

 

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties

Tags