Welke klasse werkschoenen heb ik nodig?

Welke klasse werkschoenen heb ik nodig?

 

 

Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn genormeerd volgens EN ISO 20345. De schoenen uit deze normering zijn onderverdeeld in verschillende klassen die beginnen met de letter ’S’. Deze klassen geven aan waartegen de schoen bescherming biedt. Een eigenschap die deze klassen met elkaar delen is dat ze allemaal een veiligheidsneus hebben.


Update:

Vanaf 2023 geldt er een nieuwe normering voor veiligheidsschoenen, EN ISO 20345:2022. Dit is de opvolger van de oude norm EN ISO 20345:2012. Een certificaat van een schoen volgens de oude norm blijft 5 jaar geldig. Dit betekent dat er een overgangsperiode van 5 jaar geldt.

De belangrijkste veranderingen vatten we hieronder voor je samen:

Perforatiebescherming
De bekende classificatiecode P, met de metalen antiperforatiezool is uitgebreid met de PL en PS. In tegenstelling tot de code P hebben deze allebei een niet metalen antiperforatiezool. Het verschil tussen PL en PS is dat de PL bescherming biedt tegen scherpe voorwerpen tot een diameter van 4,5 mm en de PS bescherming biedt tegen scherpe voorwerpen tot een diameter van 3 mm.

Nieuwe beschermingscategorieën
Er zijn twee nieuwe beschermingscategorieën toegevoegd, dit zijn S6 en S7. Beide zijn voorzien de WR (Water Resistant) norm.

Waterbestendigheid
De waterbestendigheid wordt nu aangeduid met WPA i.p.v. WRU. WPA staat voor Water Penetration and Absortion. Dit houdt in dat het bovenmateriaal van de schoen waterbestendig is. 

Antislip eigenschappen
De aanduidingen SRA, SRB en SRC bestaan niet meer. De slipweerstand is nu een basiseis en wordt niet meer apart aangegeven. Er is wel een hoger niveau van slipweerstand. Dit wordt aangegeven met de aanduiding SR. 

Oliebestendigheid
De aanduiding FO is nu een additionele eis en is niet meer verplicht voor veiligheidsschoenen met een S-classificatie. 

Elektrische isolatie
Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijk geleidende schoenen en antistatische schoenen.
Bij gedeeltelijk geleidende schoenen moet de elektrische weerstand onder de 100 kΩ zijn. Bij antistatische schoenen ligt dit tussen de 100 kΩ en 1000 kΩ.

Optionele toevoegingen
LG (Ladder Grip) geeft aan dat de schoen voldoet aan de nieuwe eisen voor het werken op ladders. SC (Scuff Gap) geeft aan dat de kruipneus voldoet aan bepaalde eisen voor slijtvastheid.

 

Beschermingscategorieën

 

SB

Dit is de basiseis voor werkschoenen. Werkschoenen uit deze klasse voorzien van een veiligheidsneus die een impact van 200 joule kan weerstaan.
 

S1

S1 werkschoenen hebben dus niet alleen een veiligheidsneus maar ze hebben antistatische eigenschappen, hebben een gesloten hiel en hebben een energie-absorberende hak. Deze schoenen zijn geschikt voor droge werkomstandigheden.
 

S1P

S1P werkschoenen zijn gelijk aan S1 maar hebben als extra een veiligheidszool. Deze metalen tussenzool zorgt ervoor dat scherpe voorwerpen (bijvoorbeeld spijkers) niet via de zool kunnen binnendringen.

nieuw

S1PL

S1PL werkschoenen zijn gelijk aan S1 maar hebben als extra een niet-metalen perforatiebescherming tegen voorwerpen met een diameter tot 4,5 mm.

nieuw

S1PS

S1PS werkschoenen zijn gelijk aan S1 maar hebben als extra een niet-metalen perforatiebescherming tegen voorwerpen met een diameter tot 3 mm.

 

S2

S2 werkschoenen zijn gelijk aan S1 werkschoenen maar het bovenmateriaal heeft een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water (waterdichte schacht tot 60 minuten). Hierdoor zijn ze geschikt voor vochtige omstandigheden.

 

S3

S3 werkschoenen hebben de eigenschappen van S1P en S2 schoenen en hebben een loopzool met profiel.

 

S3L

Dit is een schoen met een PS normering. Dit betekent dat de zool voorzien is van een niet-metalen perforatiebescherming tegen voorwerpen met een diameter tot 4,5 mm.

 

S3S

Dit is een schoen met een PS normering. Dit betekent dat de zool voorzien is van een niet-metalen perforatiebescherming tegen voorwerpen met een diameter tot 3 mm.

 

S4

S4 werklaarzen hebben een energie-absorberende hak en zijn voorzien van een neusbescherming. Dankzij het gebruikte materiaal (PU, rubber of kunststof) zijn de S4 laarzen waterdicht.

 

S5

S5 werklaarzen zijn gelijk aan S4 werklaarzen maar hebben als extra een geprofileerde loopzool en een tussenzool die bescherming biedt tegen het indringen van scherpe voorwerpen.

nieuw

S6

Dit is een S2 werkschoen die is aangevuld met de WR-norm. WR betekent Water Resistant.

nieuw

S7

Dit is een S3 werkschoen die is aangevuld met de WR-norm. WR betekent Water Resistant.

nieuw

S7L

Dit is een S3L werkschoen die is aangevuld met de WR-norm. WR betekent Water Resistant.

nieuw

S7S

Dit is een S3S werkschoen die is aangevuld met de WR-norm. WR betekent Water Resistant.

 

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment voetbescherming

 

 


Lees meer blogs over: