De beste tips voor inwendig trekkergereedschap

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

De beste tips voor inwendig trekkergereedschap

Gereedschappen, 24 March 2021

KUKKO is een vooruitstrevende, ervaren trekkerspecialist, die een mooi, breed productassortiment heeft. Omdat geen enkele demontageklus hetzelfde is, is het ontzettend belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt.

Binnentrekkers worden gebruikt voor het demonteren van lagers en lagerbussen die uitwendig niet goed bereikbaar. Vaak omdat ze in een uitsparing zijn geplaatst. Om een lager vast te kunnen pakken met een binnentrekker heb je een tegensteun (KUKKO 22) of een slagtrekker (KUKKO 22-0) nodig.

Om kogellagers te kunnen demonteren die in een lagerhuis op een as zitten heb je een speciale kogellagertrekker nodig (KUKKO serie 70). Met de trekhaken kun je dan de buitenste ring van de lager op een niet-destructieve en precieze manier demonteren.

 

KUKKO 22 KUKKO 22-0  KUKKO 70

 

1. Plaats de binnentrekker op de juiste manier

De binnentrekker moet altijd grip hebben op het te demonteren deel eronder. Als je een tegensteun gebruikt moet je altijd zorgen dat de armen niet rusten op de bovenkant van het te demonteren onderdeel.

 

2. Gebruik verlengstukken

Als je verlengstukken gebruikt kun je extra bereik in lerngte toevoegen aan bepaalde binnentrekkers. Dit geeft je meer vrijheid om onderdelen te demonteren die verder in een huis zitten, zonder dat je deze beschadigd.
 

3. Maak gebruik van schroefdraad-adapters

Schroefdraad-adapters (KUKKO 22-1-AS) kunnen gebruikt worden in combinatie met een slaghamer of een tegensteun. Deze adapters nemen de functie over van binnentrekkers waar een schroefdraadstift in het te demonteren onderdeel is geplaatst.

4. Slaghamer of tegensteun

Als de binnentrekker een goede grip heeft op de binnenste ring van de lager zorgt de sterke klemming ervoor dat de lager snel getrokken kan worden. Hiervoor gebruik je een slaghamer of een tegensteun. De slaghamer is uitermate geschikt voor het demonteren van onderdelen in krappe ruimtes. Met een tegensteun kun je echter wel met meer precisie en kracht werken.
 

5. Gebruik een binnentrekker met gesegmenteerde grijpvlakken

Voor de demontage van dunne lagers, buitenste lagerringen en bussen raden we aan om binnentrekkers met segmentspanning te gebruiken. De extra dunne grijpvlakken zorgen ervoor dat je zorgeloos kunt demonteren bij weinig ruimte rondom de te demonteren onderdelen.

 

 

Heb je nu een iets beter idee over binnentrekkers, maar ben je nog niet helemaal zeker welke je nou moet kiezen en hoe je deze het beste kunt gebruiken? Lees dan snel verder. Hieronder gaan we er wat dieper op in.

Een binnentrekker heb je nodig als het los te trekken onderdeel, bijvoorbeeld een kogellager,  in een huis zit en niet op een as. Dit maak het lastiger om te demonteren. Het lager wordt door de binnentrekker op de binnenring stevig vastgepakt en door de goed werkende spanning snel uitgetrokken. Om een lager met een binnentrekker uit te kunnen trekken, heb je altijd een tegensteun of slagtrekker nodig. Om de juiste trekker te kiezen moet je met een paar dingen rekening houden. 


1. De eerste stap is het opmeten van de inwendige diameter van de kogellager.

inwendige diameter kogellager

 


2. De tweede stap is het kiezen van de binnentrekker. Hierin heb je de volgende opties:

  • Binnentrekker met 2 of 3 schalen (2a)
  • Binnentrekker met segmentspanning (2b)
  • Naaldlagertrekker (2c) 

stap 2 kiezen binnentrekker 

 


3. Bij de derde stap moet je kijken hoe de binnentrekker wordt gebruikt. Heb je geen ruimte voor een tegensteun (3a)? Gebruik dan een slagtrekker (3b).

 

 


Veiligheidsvoorschriften voor inwendig trekken

   

Bij het gebruik van een tegensteun moet je er op letten dat de benen van de tegensteun het los te trekken deel niet blokkeren.
 
De binnentrekker moet altijd onder het los te trekken deel grijpen.
 
 
De binnentrekker met segmentspanning zorgt voor het uittrekken van de lager zonder beschadigingen.

 

 

Configurator  

Weet je nog steeds niet zeker wat je precies nodig hebt? Dan kun je ook deze handige configurator gebruiken. Met een aantal clicks ben je dan snel achter het juiste type voor jouw klus! 

 

 

Kukko binnentrekkers bestellen?

Bestel KUKKO binnenntrekkers via uw Duursma vestiging of via onze webshop (webshopaccount is nodig).

 

bestelknop

Wel klant bij Duursma maar nog geen webshopaccount? Vraag je account hier aan!

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties

Tags