Moet ik voorboren bij grotere diameters?

Moet ik voorboren bij grotere diameters?

 

 

Een vraag die veel voorkomt bij het boren is: “Moet ik voorboren bij grotere diameters?”. Misschien heb jij je dit ook wel eens afgevraagd en daarom gaan we er samen met onze partner Dormer Pramet in dit blog wat dieper op in.

Als je een hand- of kolomboormachine gebruikt moet je soms best wat kracht gebruiken om een gat met een diameter van 10 of meer mm te boren. Je kunt er dan voor kiezen om dan eerst met een kleinere diameter voor te boren; dan kost het boren met een grotere diameter namelijk een stuk minder moeite. Helaas is het voorboren op die manier niet zonder nadelen:

  • De kans is kleiner dat het uiteindelijk geboorde gat zuiver genoeg is,
  • De kans is ook groter dat je de snijkanten van je grotere diameter boor beschadigt.

Je kunt dan het beste een boor met lichtere snij-eigenschappen kiezen, zoals bijvoorbeeld de Dormer A002 boor.

 

Zo boor je een gat voor

Wil je toch eerst voorboren? Dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten, die we je graag laten zien aan de hand van een voorbeeld:

Voorbeeld

Je moet een gat boren van Ø36 mm met een kolomboormachine. Is voorboren nodig?

Nee, dat is niet nodig. Maar als je toch gaat voorboren kun je het beste voorboren met een boor die iets kleiner is dan de dwarssnijkant van de boor (van in dit voorbeeld Ø36 mm).

Voorboren_dwarssnijkant
Fig. 1 Dwarssnijkant

 

De dwarssnijkant is het rechte vlakje op de kop van de boor. Bij een Ø36mm boor is deze ongeveer 5 mm, en deze veroorzaakt de hoge boorkrachten.

 

Voorboren is dus mogelijk. Het is het beste om dit te doen tot maximaal 0,8 x de dwarssnijkant. In dit geval is dat 0,8 x 5 mm = 4mm.

Als je groter voorboort dan dit zal de boor die je daarna gebruikt op de rand van het voorgeboorde gat happen. Zo raakt de snijkant van je boor beschadigd. Weet je niet zeker of je boor beschadigd is? Dit kun je herkennen aan uitbrokkelingen op de snijkant, precies op dat gedeelte waar deze het voorboorgat raakt.

Voorboren_snijkanten
Fig. 2 Snijkanten

 

 Als je de juiste verhoudingen gebruikt heb je zo een stuk langer plezier van je boren.

Wil je nu meer lezen over voorboren en de vereisten met grotere diameter, dan verwijzen we je graag naar de kennisbank onze partner Dormer Pramet. 


Lees meer blogs over: