12 slimme energiebespaartips voor pneumatische en elektrische aandrijfsystemen

12 slimme energiebespaartips voor pneumatische en elektrische aandrijfsystemen

 

 

Bespaar meer dan alleen perslucht!

Met behulp van deze 12 tips bespaar jij succesvol energie in pneumatische en elektrische aandrijfsystemen. De 12 iconen geven je meteen het maximaal te behalen besparingspotentieel aan. Natuurlijk kun je niet alle tips direct toepassen en de voorgestelde componenten kunnen invloed hebben op de functionaliteit en prestaties van machines. Wil je na het lezen van deze tips meer weten over energie besparen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

 

Correct dimensioneren

 

besparen door juist dimensioneren


Maak jij al gebruik van Festo Engineering Tools? Met behulp van deze tools selecteer je eenvoudig de juiste aandrijving voor jouw toepassing. Zowel pneumatisch als elektrisch. Je voorkomt hiermee dat je zelf een te grote aandrijving kiest waardoor het energieverbruik onnodig hoger uitvalt. Het lijkt misschien handig om meer kracht achter de hand te hebben… maar in de praktijk heb je het nagenoeg nooit nodig. Heb je wel een keer extra luchtdruk nodig? Dan kun je nog altijd gebruik maken van een drukbooster.

Electric motion Sizing

Pneumatisch dimensioneren

 



 Houd de luchtslangen kort

 

besparen door juiste lengte luchtslangen


Zorg ervoor dat de slangen naar ventielen en cilinders niet langer zijn dan nodig is. Te lange slangen zorgen voor extra volume en dus voor een hoger luchtverbruik.
Een andere handige tip is om gebruik te maken van (decentrale) ventieleilanden. Ventielen op een eiland delen de luchttoevoer met elkaar waardoor je minder slangvolume nodig hebt.

 

 



Zorg voor een efficiënte besturing en regeling

 

besparen door juist bewegingsprofiel

 


Kies een efficiënt bewegingsprofiel voor jouw elektrische aandrijving. Dus met minimale versnellingen en vertragingen. Hoe doe je dit? Festo heeft hier een mooie tool voor ontwikkeld: Festo Configuration Tool. Voor elke type motorcontroller van Festo is deze software beschikbaar.

Ga naar de Festo Configuration Tool

 



Schakel de energietoevoer uit

 

besparen door energietoevoer uitschakelen

 

Staat jouw machine een langere periode stand-by? Schakel dan de perslucht of elektrische energie uit. Hiervoor kun je gebruik maken van pneumatische inschakelventielen (EE) of intelligente systemen zoals de MSE6-E2M van Festo

Ga naar de pneumatische inschakelventielen
Ga naar de intelligente systemen

 



Verlaag de werkdruk

 

besparen door verlagen van de werkdruk

 

Hiermee bedoelen we niet de hoeveelheid werk die jij op jouw bordje voorgeschoteld krijgt - daar kunnen wij je niet bij helpen - maar de luchtdruk in jouw machine. Vaak is voor de retourslag van de pneumatische cilinder minder kracht nodig. Minder kracht betekent een lagere werkdruk en dus ook een lager luchtverbruik. Een 5/2 ventiel met een omkeerbare stromingsrichting kan hierbij handig zijn. De ontluchtingspoorten 3 en 5 gebruik je dan als afzonderlijke voedingspoorten die je m.b.v. reduceerventielen afzonderlijk van de benodigde druk kunt voorzien. En de voedingspoort 1 wordt dan een ontluchtingspoort. Lastig? Bekijk dan dit voorbeeldschema: 5/2 ventiel met omkeerbare stromingsrichting

 



Verlaag de wrijvingsweerstand

 

besparen door verlagen van wrijvingsweerstand

 

Maak zoveel mogelijk gebruik van gelagerde ondersteuningen bij bewegingen waarbij iets verplaatst moet worden. Dit verlaagt de wrijvingsweerstand. Hierdoor is minder kracht nodig en kun je dus ook een kleinere aandrijving selecteren.

 

 



Probeer energie terug te winnen

 

besparen door hergebruik van energie

 

Energie terugwinnen of hergebruiken kan zowel pneumatisch als elektrisch. Elektrische energie terugwinnen doe je door de remenergie van motoren op te slaan en deze weer hergebruiken bij het opstarten door gebruik te maken van de Festo controller CMMP.

Pneumatisch kun je energie hergebruiken door bijvoorbeeld de retourlucht van cilinders te gebruiken voor (schoon)blaas toepassingen.

Ga naar de CMMP controllers

 



Luchtlekkage? Repareer dit zo snel mogelijk!

 

besparen door reparatie van luchtlekkage

 

Hoor je ergens in de fabriek wat sissen? Grote kans dat dit duidt op luchtlekkage. Zorg er dus voor dat je dit zo snel mogelijk repareert. Luchtlekkage kan wat betreft energiekosten aardig in de papieren lopen! Uiteraard ondersteunen wij je hier graag mee. Zo kun je ons inschakelen voor preventieve controles waarbij wij met ultrasoon detectie de kleinste lekkages voor je opsporen.

Lees meer over onze Energy Saving Services

 



Houd het gewicht zo laag mogelijk

 

besparen door gewichtsreductie

 

Als je de keuze hebt, kies dan de lichtste componenten. Dit geldt niet alleen voor de aandrijvingen maar ook voor de andere onderdelen die meebewegen in jouw machine. Hoe lichter de constructie, hoe efficiënter deze met energie omgaat.

 

 



Maak gebruik van luchtspaarfuncties

 

besparen door luchtspaarfuncties

 

Schakel de perslucht af bij blaas- en vacuümtoepassingen. Bij blaasfunctie doe je dit door gebruik te maken van een 2/2 ventiel. Voor vacuümtoepassingen zijn er vacuümgeneratoren die voorzien zijn van een geïntegreerd luchtbesparingssysteem.

Ga naar de vacuümgeneratoren met luchtspaarfunctie

 



Vermijd drukval

 

besparen door vermijden drukval

 

Zorg ervoor dat je de juiste diameter van de leiding naar de machine berekent en selecteer de luchtverzorging op de juiste capaciteit. Luchtverzorging waarbij maar een klein deel van de capaciteit benut wordt heeft een nadelige invloed op de werking. Varieer dus -afhankelijke van de benodigde capaciteit - in bouwgrootte en pas bijvoorbeeld combinaties toe (MS6/MS9).

 



Kies de juiste componenten

 

besparen door het kiezen van de juiste componenten

 

Wanneer kies je voor een enkelwerkende of dubbelwerkende cilinder? Of kies ik bij een elektrische aandrijving voor een motor met houdrem bij lange wachttijden? Allemaal keuzes waar je goed over moet nadenken. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag op weg!

 

 



Lees meer blogs over: