TIG-lassen: welke kleur wolfraam elektrode voor welke toepassing?

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

TIG-lassen: welke kleur wolfraam elektrode voor welke toepassing?

Lastechniek, 17 January 2020

Wolfraam elektroden gebruik je bij TIG-lassen. Ze zorgen voor het ontsteken en het in stand houden van de vlamboog. Wolfraam is hard en bestendig tegen hoge temperaturen waardoor het zeer geschikt is voor booglassen. Als TIG-lasser heb je keuze uit wolfraam elektroden met verschillende toevoegingen. De juiste keuze is afhankelijk van het stroomtype (gelijkstroom of wisselstroom) en het te lassen materiaal.

Om duidelijk onderscheid te krijgen tussen de verschillende soorten is het uiteinde van een wolfraam elektrode voorzien van een kleur. Deze kleurcode maakt het bestellen een stuk eenvoudiger. In dit blog lees je wat de veel voorkomende kleurcodes zijn.

 

 

Groen (WP)

groene wolfraam elektrode

Dit zijn zuivere (99,5%) wolfraam elektroden. Ze zijn geschikt voor het lassen met wisselstroom (AC) van aluminiumlegeringen. Niet geschikt voor gelijkstroom lassen.

 

 

Grijs (WC20)

grijze wolfraam elektrode

De grijze wolfraam elektroden met 2% Cerium zijn veelgebruikt omdat goede ontstekingseigenschappen hebben. Ze zijn geschikt voor gelijkstroomlassen (DC) van laag- en hooggelegeerde staalsoorten, waaronder roestvast staal.

Ze zijn een goede vervangen voor de vroeger veel gebruikte rode (WT) wolfraamelektroden. Deze bevatten de radioactieve toevoeging Thorium en mogen sinds 2006 al niet meer gebruikt worden.

 

 

Goud (WL15)

grijze wolfraam elektrode


De goud wolfraam elektroden bevatten 1,5% Lanthanium en zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen van laag- en hooggelegeerde staalsoorten, waaronder roestvast staal. Ze hebben goede ontstekingseigenschappen en zijn zeer geschikt voor het lage stroombereik.

 

Wolfraam elektroden met de kleuren groen, grijs en goud leveren wij uit voorraad. Hiermee zijn de meeste toepassingen afgedekt. Heb je een Duursma webshop account? Bestel ze dan direct in onze webshop.

bestelknop


 

Voor specifiekere toepassingen zijn er nog een paar kleuren leverbaar. 

Paars (E3)

grijze wolfraam elektrode


Deze wolfraam elektroden (met Lanthaan, Zirkonium en Yttrium) zijn geschikt voor zowel wisselstroom- als gelijkstroomlassen van aluminium en laag- en hooggelegeerde staalsoorten.

 

 

Turqoise (WS2)

grijze wolfraam elektrode


Deze wolfraam elektroden (met 2% seltene erden) zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen van laag- en hooggelegeerde staalsoorten.

 

 

Blauw (WL20)

grijze wolfraam elektrode


De blauwe 2% Lanthanium elektroden zijn geschikt voor het gelijkstroomlassen van laag- en hooggelegeerde staalsoorten.

 

 


 

Lees ook:

 

>> Wat is het verschil tussen rutiel, basische en cellulose laselektroden?

 

>> Hoe werkt lassen met beklede elektroden?

 

>> Wat betekent de inschakelduur bij lassen?

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
1 Reacties

Dirk SEYE, 26 May 2020

Zeer professioneel en toch goed te begrijpen uitleg voor de hobbyist.
Dank u !