5 oorzaken waarom pompen uitvallen

5 oorzaken waarom pompen uitvallen

en hoe je dit met LOCTITE producten voorkomt

 

 

Lekkende_pomp

 

Veel industriële centrifugaalpompen hebben een aanzienlijke kapitaalwaarde. Daarom is het belangrijk om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat ze efficiënt en betrouwbaar blijven werken. Proactief onderhoud kan het risico op storingen verminderen en de betrouwbaarheid en levensduur van de pomp verhogen.

Veel pompdefecten zijn het resultaat van eenvoudige en onnodige storingen. Dit zijn vaak storingen die je door het nemen van enkele proactieve stappen eenvoudig kunt voorkomen. De 5 meest voorkomende defecten behandelen we in dit blog. 

 

01. Verkeerde uitlijning

Een foute uitlijning kan het gevolg zijn van loskomende boutverbindingen waardoor de onderdelen t.o.v. elkaar gaan bewegen.

Oplossing: Vul alle spelingen tussen de schroefdraden op met LOCTITE schroefdraadborgmiddelen. Dit zorgt ervoor dat het aandraaikoppel van de boutverbindingen niet ongewenst vermindert. Zo blijft de opstelling verankerd op zijn plaats.

Lees meer over schroefdraadborging met LOCTITE

 

02. Lekken/verlies van klemkracht

Een traditionele pakking heeft zijn afdichtende eigenschap door het samendrukken van het pakkingmateriaal d.m.v. de boutverbindingen in de flens. Na verloop van tijd en door de ontstane drukkrachten en microbewegingen op de pakking kunnen ze veranderen van dikte. Hierdoor is er verlies van klemkracht in de verbinding en onstaan er lekken door de ontstane speling.

LOCTITE_lekkende_pomp

Oplossing: Bij gebruik van vloeibare vlakkenafdichting van LOCTITE worden de metalen flensvlakken tegen elkaar aangetrokken, vult de LOCTITE-pakking alle speling en zorgt voor volledige afdichting en verankering van de flensvlakken.

Lees meer over vlakken afdichting met LOCTITE

 

03. Vastlopen/corrosie in schroefverbindingen

Heel wat industriële pompen functioneren in uitdagende omgevingen. Voortdurende veranderingen van temperatuur en vochtigheid of blootstelling aan chemische stoffen geeft aanleiding tot corrosie.

LOCTITE_vastlopen_corrosie_schroefdraadverbindingen

Oplossing: LOCTITE-schroefdraadborgmiddelen vullen de ruimte in de schroefdraad op, en sluiten deze af tegen de corrosie veroorzakende vloeistoffen en gassen.

 

04. Uitgesleten spiebanen

Trillende assen en externe krachten zijn nadelig voor de stabiliteit van de spieën. Hierdoor kunnen de spiebanen in de as uitslijten.

LOCTITE_uitgesleten_spiebanen

Oplossing: LOCTITE-bevestigingslijmen - bijvoorbeeld LOCTITE 660 - verankeren de spie in de spiebaan. LOCTITE 660 vult spelingen tot 0,5 mm en maakt hergebruik van versleten spieën mogelijk, zonder verdere machinale bewerking.

 

05. Slijtage

Pomphuizen en -waaiers zijn onderhevig aan slijtage door de schurende werking van slib en vaste stoffen, door cavitatie en door inwerking van chemische stoffen.

LOCTITE_slijtage_pomphuizen

Oplossing: LOCTITE-polymeercomposietmaterialen kunnen worden gebruikt om uitgesleten zones op te vullen en te herstellen, en om bescherming te bieden tegen toekomstige aantasting.

 

Onderhoudsprogramma

Naast de genoemde oplossingen heeft LOCTITE nog veel meer producten die je helpen om de betrouwbaarheid van pompen optimaal te houden. (klik op de afbeelding voor een vergroting).

LOCTITE_onderhoudsprogramma

 

Webinar

Wist je dat LOCTITE regelmatig webinars organiseert? Dit is een handige manier om kennis te vergaren over uiteenlopende onderwerpen die met lijmen, afdichten en borgen te maken hebben. Een van de onderwerpen ging over onderhoud en reparatie van pompen. Je kunt de webinar hier terugkijken:

 


Lees meer blogs over: