5 oorzaken waarom pompen uitvallen

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

5 oorzaken waarom pompen uitvallen

Onderhoudsproducten, 30 September 2019


en hoe je dit met LOCTITE producten voorkomt

 

Veel industriële centrifugaalpompen hebben een aanzienlijke kapitaalwaarde. Daarom is het belangrijk om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat ze efficiënt en betrouwbaar blijven werken. Proactief onderhoud kan het risico op storingen verminderen en de betrouwbaarheid en levensduur van de pomp verhogen.

Veel pompdefecten zijn het resultaat van eenvoudige en onnodige storingen. Dit zijn vaak storingen die je door het nemen van enkele proactieve stappen eenvoudig kunt voorkomen. De 5 meest voorkomende defecten behandelen we in dit blog. 

 

01. Verkeerde uitlijning

Een foute uitlijning kan het gevolg zijn van loskomende boutverbindingen waardoor de onderdelen t.o.v. elkaar gaan bewegen.

Oplossing: Vul alle spelingen tussen de schroefdraden op met LOCTITE-schroefdraadborgmiddelen. Dit zorgt ervoor dat het aandraaikoppel van de boutverbindingen niet ongewenst vermindert. Zo blijft de opstelling verankerd op zijn plaats.

>> lees meer over schroefdraadborging met LOCTITE

 

02. Lekken/verlies van klemkracht

Een traditionele pakking heeft zijn afdichtende eigenschap door het samendrukken van het pakkingmateriaal d.m.v. de boutverbindingen in de flens. Na verloop van tijd en door de ontstane drukkrachten en microbewegingen op de pakking kunnen ze veranderen van dikte. Hierdoor is er verlies van klemkracht in de verbinding en onstaan er lekken door de ontstane speling.

lekkage door versleten pakkingen

Oplossing: Bij gebruik van vloeibare vlakkenafdichting van LOCTITE worden de metalen flensvlakken tegen
elkaar aangetrokken, vult de LOCTITE-pakking alle speling en zorgt voor volledige afdichting en verankering van de flensvlakken.

>> lees meer over vlakken afdichting met LOCTITE

 

03. Vastlopen/corrosie in schroefverbindingen

Heel wat industriële pompen functioneren in uitdagende omgevingen. Voortdurende veranderingen van temperatuur en vochtigheid of blootstelling aan chemische stoffen geeft aanleiding tot corrosie.

corrosie in schroefverbindingen

Oplossing: LOCTITE-schroefdraadborgmiddelen vullen de ruimte in de schroefdraad op, en sluiten deze af tegen de corrosie veroorzakende vloeistoffen en gassen.

 

04. Uitgesleten spiebanen

Trillende assen en externe krachten zijn nadelig voor de stabiliteit van de spieën. Hierdoor kunnen de spiebanen in de as uitslijten.

uitgesleten spiebanen

Oplossing: LOCTITE-bevestigingslijmen - bijvoorbeeld LOCTITE 660 - verankeren de spie in de spiebaan. LOCTITE 660 vult spelingen tot 0,5 mm en maakt hergebruik van versleten spieën mogelijk, zonder verdere machinale bewerking.

 

05. Slijtage

Pomphuizen en -waaiers zijn onderhevig aan slijtage door de schurende werking van slib en vaste stoffen, door cavitatie en door inwerking van chemische stoffen.

slijtage aan pomphuizen

Oplossing: LOCTITE-polymeercomposietmaterialen kunnen worden gebruikt om uitgesleten zones op te vullen en te herstellen, en om bescherming te bieden tegen toekomstige aantasting.

 

 

Onderhoudsprogramma

Naast de genoemde oplossingen heeft LOCTITE nog veel meer producten die je helpen om de betrouwbaarheid van pompen optimaal te houden. (klik op de afbeelding voor een vergroting)

poster

 

Webinar

Wist je dat LOCTITE regelmatig webinars organiseert? Dit is een handige manier om kennis te vergaren over uiteenlopende onderwerpen die met lijmen, afdichten en borgen te maken hebben. Een van de onderwerpen ging over onderhoud en reparatie van pompen. Je kunt de webinar hier terugkijken:

 

  

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je graag advies over LOCTITE producten? Neem dan contact met ons op. Dat kan via je dichtsbijzijnde Duursma vestiging, of laat een reactie achter via het reactieformulier. Deze vind je onderaan de pagina. Wij helpen je graag!

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties