Hoe meet je de voorspanning van een aandrijfriem met de Conti VSM mini?

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Hoe meet je de voorspanning van een aandrijfriem met de Conti VSM mini?

Omspannen aandrijvingen, 11 June 2019

Riemaandrijvingen zoals V-riem- of tandriemaandrijvingen moeten met een bepaalde voorspanning gemonteerd worden. Montage met de juiste voorspanning - én een juiste uitlijning - draagt bij aan een optimale levensduur van de aandrijving.

De voorspanning kun je mechanisch of elektronisch meten. Mechanisch doe je dit met behulp van een apparaat die de voorspanning meet door het apparaat op de rug van een gemonteerde riem naar beneden te duwen. De elektronische instrumenten meten de frequentie van de trillingen.

De eenvoudigste elektronische variant is de Conti VSM-mini. Dit apparaatje plak je met behulp van een stukje tape (meegeleverd) op de aandrijfriem. Vervolgens trek je de riem iets omhoog - of je duwt hem in - en laat je hem los. De ingebouwde versnellingssensor meet nu de trillingen en geeft in de display de gemeten Conti frequentie (fC) weer. Deze waarde vergelijk je vervolgens met de benodigde Conti frequentie. Bij afwijkingen moet je voorspanning aanpassen om de juiste waarde te bereiken.

Als je gaat meten controleer je eerst welke Conti frequentie je nodig hebt. In de deksel van de handige opbergbox vind je een QR-code en een link naar de Conti Professional ontwerpsoftware.

Meer weten over Conti Professional? Update CONTI® Professional, de ontwerpsoftware van ContiTech

 

Let op!

Hou er wel rekening mee dat de gemeten Conti frequentie fC niet hetzelfde is als de natuurlijke frequentie die wordt gemeten met de optische meetinstrumenten van Conti, zoals de VSM1 en de VSM3. De VSM-mini plak je namelijk op de rug van de aandrijfriem en dit geldt als extra massa voor het systeem wat de trillingen meet. Hierdoor verandert de natuurlijke frequentie.

 

 

 

 

Conti VSM-mini bestellen?

Bestel de Conti VSM-mini direct in onze webshop (account is nodig).

bestelknop

 

 


 

Lees ook:

 

>> Wat zijn de gangbare V-riemprofielen?

 

>> Tandriemprofielen en bestelcoderingen

 

>> De lengte-aanduiding bij V-riemen

 

>> Hoe monteer ik een taperlock klembus?

 

>> Hoe herken ik het type rollenketting?

 

>> Hoe is een rollenketting opgebouwd?

 

>> Hoe werken zelfsmerende rollenkettingen?

 

>> Transportkettingen met meenemers

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties